Alex Ferguson

“Je begint met waar je in gelooft. Ik geloof in het bouwen van een voetbalclub in plaats van het bouwen van een voetbalteam.”

Een team in diepe nood, is een club in identiteitscrisis.

Een gezonde cultuur opbouwen is een uitdaging, een bestaande destructieve cultuur afbreken is nog veel lastiger.

Omdat er sommige krachten binnen een club willen vasthouden aan datgene wat ze in leven houdt. Ze verdienen hun boterham aan de status quo. Kun je deze leiders kwalijk nemen dat ze willen overleven? Nee, het zijn wel vaak de leiders die om de verkeerde redenen hun positie bekleden en voor de verkeerde redenen coaches aanstellen.

Sommige directies leggen een onredelijke druk op de coaches en laten het wel en wee van de club helemaal afhangen van korte termijn resultaten.

Ze leggen de focus bij het team maar vergeten dat ze een veel fundamentelere rol moeten vervullen. Het bouwen aan een specifieke topsportcultuur die past bij het DNA van de club.

Hoezo gebeurt dat niet?

Omdat in veel gevallen een eigen visie van de leiders ontbreekt. Een persoonlijke visie en een visie voor de club.

Of er is wel een visie maar die is flinterdun en staat gelijk ter discussie bij tegenslag.

Visie bedenk je niet zomaar. Het is geen kwestie van een mooi document opstellen. Of een gelikte presentatie op de website.

Visie is de basis om sterker uit een crisis te komen.

Een kloppende, oprechte visie, trekt de juiste coaches, spelers en medewerkers aan. Die passen bij de organisatie en de club daarom naar een hoger niveau tillen.

Clubs die in een chronische crisis zitten, hebben zonder dat ze het door hebben, meer behoefte aan een sterke visie dan een zak geld.

Want die zak geld komt er alsnog bij een gedegen visie alleen wordt die dan veel beter besteed.