Hoe een Voetballer zijn Vorm kan Verbeteren: Omgaan met Kritiek & Afwijzing

02 januari 2020 | 0 Reacties

Hoe een Voetballer zijn Vorm kan Verbeteren: Omgaan met Kritiek & Afwijzing

Sorry je bent toch niet wat we zoeken. Je contract wordt niet verlengd” . Zomaar een zin die ontelbare keren wordt uitgesproken tegen jonge spelers die hun droom uiteen zien spatten. Elke professionele jeugdopleiding heeft er vaker wel dan niet mee te maken . Maar ook bij de senioren op topclub niveau worden spelers soms keihard geconfronteerd met de heersende ‘prestatie cultuur’. “We halen een extra concurrent voor jouw positie, want je bent niet goed genoeg. Je mag uitkijken naar een andere club” .

Laat staan wat de effecten zijn van afwijzing binnen een spelersgroep. Sociale afwijzing kan verstrekkende gevolgen hebben voor de mentale weerbaarheid van een individuele speler . Maar al te vaak gebeurd dit wanneer prestaties achterblijven bij de verwachting.

De problemen van spelers zijn universeel. Los status, achtergrond of competitie; omgaan met afwijzing is een essentieel onderdeel met het kunnen verwerken van teleurstellingen.

Hoe beter je ermee kan omgaan, hoe groter de kans is op verbetering van je prestaties.

Elke vorm van afwijzing doet pijn. Letterlijk pijn. Dat blijkt Amerikaans wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Michigan.

https://www.pnas.org/content/pnas/108/15/6270.full.pdf

Denk aan een ‘brok in je keel’ of een ‘knoop in je maag’ of ‘pijn in je hoofd’ . Met andere woorden, op het moment dat je daalt in de pikorde omdat je prestaties achterblijven heb je sneller de kans te worden afgewezen. De pijn die je vervolgens voelt ondermijnt je vermogen je prestaties te verbeteren. Je raakt in een vicieuze cirkel . In het voetbal spreken we vaak van de vorm van een speler. Er zijn manieren om hier op een andere wijze mee om te gaan. En afwijzing te gebruiken om je prestaties te verbeteren en een betere speler te worden.

4 Oplossingen voor het Omgaan met Afwijzingen

1.     Vind een Vertrouwenspersoon

Vind iemand die onafhankelijk is. Geen belangen heeft bij jou carrière en je eerlijke feedback kan geven. Die als sparringpartner kan fungeren en je in vertrouwen kan nemen en je vooruit kan helpen. Het gevoel er ‘alleen voor te staan’ verdwijnt hierdoor voor een groot deel en kan je helpen de waarheid over jezelf onder ogen te zien

2.     Ga erop uit , verstop je niet

Wanneer we pijn voelen hebben we de natuurlijke neiging ons terug te trekken. Onszelf te beschermen. Een ‘Gouden Regel’ is om je juist dan zoveel mogelijk erop uit te gaan. Sociale situaties op te zoeken. Het effect is dat je probleem in het juiste perspectief komt de staan. We hebben de neiging afwijzing en kritiek uit te vergroten en door sociale interactie op te zoeken krijgt het zijn juiste proporties.

3.     Erken de Pijn

Pretenderen dat je een ‘dikke huid’ hebt of ‘kritiek je niet raakt’ , vertragen het proces om weer in je beste ‘vorm’ te raken. (Deels) ontkennen heeft als gevolg dat de ‘pijn van afwijzing’ letterlijk en figuurlijk in je ‘hoofd blijft zitten’ blijft zitten en je zowel fysiek als mentaal niet optimaal kunt presteren. Wat je erkent kun je makkelijker loslaten.

4.     Verlaat Je Comfort Zone

Met een afwijzing stort je wereld niet in. Hoewel dat wel zo kan voelen op dat moment. Je raakt uit je comfortzone. Dat kan hoogst ongemakkelijk en zelfs vervelend voelen. Maar dit is ook het moment nieuwe doelen te stellen en je horizon te verbreden, een positieve wending geven . De mogelijkheden zijn legio; een nieuwe club vinden, of juist meer energie hebben om te vechten voor je plek bij je huidige club of een andere carrière nastreven.

Uiteindelijk biedt een ‘afwijzing’ je de mogelijkheid op een andere manier naar jezelf te kijken, je comfort zone te verlaten om je dromen te verwezenlijken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 16 =

× Hoe kan ik je helpen?