Van Comfort-Zone Voetballers Naar Mentale Krachtpatsers

02 januari 2020 | 0 Reacties

Van Comfort-Zone Voetballers Naar Mentale Krachtpatsers

Mentaliteit van de ‘Comfortzonegeneratie’

‘Sommige jongens rijden op hun negentiende rond in een Mercedes en zijn al zó getalenteerd, dat ze niets meer doen om beter te worden’

‘Ze doen geen extra trainingen, ze doen niets. Ze zijn bezig met hun PlayStation en hun Instagram-account. Ze zijn de laatsten die aankomen op de training en de eersten die weer vertrekken. Ik denk echt dat de voetballerij veranderd is, zoals de maatschappij dat ook is.’

Onderstaand artikel in de #voetbalinternational #VI met Boateng verhaalt over zijn visie op de huidige cultuur binnen het topvoetbal.

https://www.vi.nl/nieuws/boateng-afgeknapt-op-voetbal-hoeveel-jongens-vinden-het-nog-leuk

Wat is de situatie in Nederland?

In hoeverre herkennen spelers en coaches in het Betaalde Voetbal zich in dit verhaal? En welke vorm van mentale begeleiding bieden clubs om een cultuurverandering te bewerkstelligen?

Op zoek naar het ‘Goede Gevoel’

‘Als mijn eerste aanname goed is zit ik gelijk goed in de wedstrijd’ . ‘Ik heb de hele week lekker getraind , en ga vol vertrouwen de wedstrijd in’ . ‘We moeten op kunstgras en dan weet je dat we het moeilijk krijgen’ . ‘Het is moeilijk gemotiveerd te raken in zo een klein krakkemikkig stadion’. Zomaar kreten die gemeengoed zijn geworden in het Betaalde Voetbal.

Perfecte scenario = Top presteren?

We zoeken voortdurend naar het perfecte scenario en de ideale omstandigheden als voorwaarde voor het leveren van een topprestatie. We zijn met zijn allen op zoek naar onze comfort-zone. We associëren die ‘staat van zijn’ met het geven van het beste van onszelf.

Comfortzone als Obstakel voor Groei

In Nederland hebben we top faciliteiten, trainingscomplexen, luxe spelersbussen, uitstekende medische begeleiding, hoog opgeleide coaches etc. Onze spelers hebben nauwelijks nog te maken met obstakels die ze moeten overwinnen. Het wordt ze in de schoot geworpen. Moeten we deze omstandigheden dan maar afpakken?

Opvoedingscultuur

Nee,we kunnen de spelers niet de schuld geven van de opvoedingscultuur die we met zijn allen hebben geschapen. Maar er wordt wel iets nieuws gevraagd van clubs en coaches om de mentale weerbaarheid van spelers te vergroten. Spelers moeten niet alleen technisch/tactisch worden getraind, maar vooral ook opgeleid worden en bewustzijn bijgebracht worden over het mechanisme van buiten je comfort-zone treden en de persoonlijke groei die ermee gepaard gaat.

Kansen voor Clubs & Coaches die zich Durven te Onderscheiden

Dat vraagt van BVO’s & Coaches om een rigoureuze visie te ontwikkelen op het gebied van mens en-spelersontwikkeling. Voor clubs, om een duidelijke identiteit en cultuur neer te zetten om vervolgens het beleid daarop af te stemmen. Van het opleiden tot het aantrekken van spelers & coaches, alles valt dan binnen de kernwaarden die je als club wilt neerzetten.

Coaches zouden veel meer hun team kunnen gaan beïnvloeden als ze in staat zijn spelers mee te nemen in hun verhaal van mentale weerbaarheid en groei.

Op deze manier ontwikkel je spelers tot mentale krachtpatsers en blijf je de concurrentie een streepje voor.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − 6 =

× Hoe kan ik je helpen?