Selecteer een pagina

Wat kun je leren van Jurgen Klopp: De Kracht Van Vertrouwen

05 januari 2020 | 0 Reacties

Wat kun je leren van Jurgen Klopp: De Kracht Van Vertrouwen

Meer dan ooit zijn spelers op zoek naar een persoonlijke leiderschap. Iemand die ze voelen is authentiek, warm, oprecht geïnteresseerd en heeft een plan met hen, gebaseerd op het individu. Een leider die een cultuur van vertrouwen kan scheppen.

Liverpool’s Virgil van Dijk, misschien wel de beste verdediger ter wereld, praat als volgt over zijn coach Jurgen Klopp:

“Ik herinner me dat ik de baas voor het eerst ontmoette. We hadden echt een goed gesprek en hij gaf me gewoon het juiste vertrouwen.

“Er is iets met Klopp waardoor hij opvalt. Het is niet alleen zijn energie, ik denk dat het zijn man-management is.

“Klopp geeft je een goed gevoel. Hij is oprecht blij je ‘s ochtends te zien en dat heeft een groot effect op de spelers die binnenkomen.

“Kijk maar naar de knuffels die hij ons allemaal geeft aan het einde van games. Het is maar een beetje genegenheid, iets heel kleins, maar het geeft je een goed gevoel.

“En toch kan hij de volgende dag keihard zijn en je op je plaats zetten als je fouten hebt gemaakt.

“Hij zal dat doen voor de hele ploeg, maar we accepteren het allemaal omdat we weten dat het niet iets persoonlijks is.

“Klopp heeft op zoveel momenten laten zien dat hij om ons geeft – en dat is waarom hij zoveel van ons allemaal kan eisen.”

Vertrouwen is de bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vertrouwen geven en vertrouwen krijgen. In de voetbalwereld voelen veel coaches en spelers zich geschaad in hun vertrouwen. Ze worden ontslagen , weggestuurd, beloftes worden niet nagekomen en toezeggingen vervallen.

Met als gevolg dat we in onze ‘overlevingsstand’ schieten. We proberen ons een ‘hachje veilig te stellen’ om zo on staande te houden in de grillige wereld van het voetbal. Financiële druk kan leiden tot het maken van onverstandige keuzes op en buiten het veld.

Dus heeft Jurgen Klopp makkelijk praten? Kan hij zo werken omdat hij financieel onafhankelijk is en bij een van de grootste clubs ter wereld zit? Is hij een ander mens en trainer dan toen hij zijn carrière begon bijna 20 jaar geleden bij Mainz 05? Ongetwijfeld heeft hij zich ontwikkeld en is hij veranderd.

Maar hij is ook onder aan de ladder begonnen. Hij blijft trouw aan wat echt belangrijk voor hem is, wat zijn overtuigingen zijn en durft de consequenties te aanvaarden. Hij is bereid geweest om zijn ‘verlies’ te nemen mocht hij zijn persoonlijkheid en manier van werken geweld aan moeten doen.

Die ‘wat-er-ook-gebeurt-ik-blijf-mezelf-trouw-mentaliteit’ heeft hem gebracht waar hij nu staat. Maar dat betekent niet dat deze levensinstelling je een garantie geeft voor die absolute topbaan in het voetbal.

Het verzekerd je wel van een stuk geestelijke rust omdat je het vak van coaching invult zoals dat bij jou past. Hoe meer je de een trainer bent die dicht bij zichzelf blijft en de ontwikkeling die je doormaakt, des te meer je bouwt aan een cultuur van vertrouwen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =

× Hoe kan ik je helpen?